Announcement:

This is a Testing Annocement. I don't have Much to Say. This is a Place for a Short Product Annocement

Tuesday, January 26, 2010

Penambahan function Read More

Hari nie ada penambahan function kat blog aku..Function read more..takde la nak panjang2 lebar post aku dalam home page ni...Sekarang nie aku nak tunjukkan tutorial macam mana nak buat function read more nie..Selain itu fungsi read more ni nak bagi blog kita nampak kemas dan cantik.

Pertama sekali masuk dalam blogspot.Perhatikan pada gambarajah dibawah

jump break button


Pada kawasan yang dibulatkan itu adalah function untuk read more.Kamu perlu klik di situ(JUMP BREAK).Walaubagaimanapun ia hanya kelihatan pada mode "compose" dan tidak kelihatan pada mode "edit html".

Bagi yang tiada function JUMP BREAK ni anda bleh add secara manual dengan klik pada Edit HTML dan tambah code ni:


more

Jika kamu menggunakan template original dari blogspot , kamu boleh terus menggunakan function read more ini dan akan keluar terus text Read more » “ seperti ini:

read more

Jika kamu tidak menggunakan original template blogspot "Read more function" masih boleh berfungsi seperti biasa. Untuk masalah ini anda perlu membuat penambahan code dalam template.Berikut merupakan step yang perlu di ikuti.

  1. Sila log in dalam Blogger dengan ID anda
  2. Klik Layout.
  3. Klik pada bahagian Edit HTML
  4. Klik pada kotak kecil " Expand Widget Template "

    Expand Widget Template-

  5. Sila lihat contoh dibawah
  6. code

  7. Klik pada button SAVE TEMPLATE
  8. Selesai

Dengan cara ini perkataan Read More akan kelihatan walaupun tidak menggunakan template original dari blogger

Secara amnya perkataan "read more' akan terpapar tapi anda boleh menukar kepada perkataan yang anda inginkan.Ikut cara dibawah:

  1. Sila log in dalam blogger dengan ID anda
  2. Klik pada Layout.
  3. Klik Page Elements
  4. Klik "Edit" pada "Blog posts" Element

    Blog posts element

  5. Selepas paparan baru keluar, tukar perkataan "read more" dengan perkataan yang anda ingini.

    edit read more

  6. Klik pada SAVE
  7. Selesai


Share it Please

Mohd Khairulddin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

2 comments:

Popular Minggu Ini

Copyright @ 2013 Blog Info. Designed by Templateism